1st blog – Why Aber / Miért Aber? Egy kis ízelítő

*scroll down for Hungarian // görgess lejjebb a magyar cikkhez*

The good news is that I can finally spell it: A b e r y s t w y t h. A small seaside town in Wales, UK. A more extroverted personality might already be scratching his head as to why he would go to a cold, rainy small town with an unspellable name, where there is probably very little excitement compared to life in Budapest or any Hungarian university town. First of all:

This might not need to be explained. Walking around and experiencing it – now that makes sense.

Secondly: although Wales is most proud of its national language, Welsh, the population is bilingual, so English is also spoken by the locals at a native level. And even though there are people who still speak English with a strong Welsh accent (there are several types), the majority now speak much more “international” version of English, and this is also the case in Aber (calling it by its nickname sounds a lot more manageable). The bottom line is that Wales can be a good choice if you want to improve your English skills.

If you are interested in castles, Vikings, Christianity and the history of the United Kingdom, a visit to Wales could be a great idea. The country of castles promises a diverse culture and a history that speaks, which also caught the attention of the little boy inside of me.

Wonderful natural attractions, diverse culture, great language learning opportunities and a vivid history – these are the reasons why I chose Wales. However, I have to admit, I still have minimal knowledge of Aber and the country before my departure. My goal is to change this during the 4 months that I will be spending abroad and to share my experiences, lessons, and potential disappointments with you. Feel free to contact me if you have any questions about life abroad. Thanks for reading this short teaser and I hope I was of some help.

Abel

A jó hír, hogy végre le tudom írni a nevét: A b e r y s t w y t h. Egy tengerparti kisváros Walesben, az Egyesült Királyságban. Egy extrovertáltabb személyiség talán már vakarja is a fejét, hogy miért menne egy leírhatatlan nevű, hűvös, esős kisvárosba, ahol a budapesti, vagy bármely magyar egyetemvárosi élethez képest valószínűleg kevés inger ér. Először is:

Ezt talán nem kell magyarázni. Bejárni és átélni – annak van értelme.

Másodszor: bár Wales nemzeti nyelvére, a walesire a legbüszkébb, a lakosság kétnyelvű, így angolul is anyanyelvi szinten beszélnek a helyiek. És bár vannak, akik ma is erős walesi akcentussal beszélnek angolul (ebből is többféle van), a többség már sokkal “nemzetközibb” angolt beszél, és ez Aberben (bevett becenevén szólítva máris kellemesebben hat) is hasonlóan van. A lényeg, hogy jó döntés lehet Wales, ha fejleszteni szeretnénk angol tudásunkat.

Ha érdekelnek a várak, a vikingek, a kereszténység és az Egyesült Királyság története, nagyszerű ötlet lehet Walesbe látogatni. Sokszínű kultúrával és beszélő történelemmel kecsegtet a várak országa, ami a bennem élő kisfiút is megszólította.

Magávalragadó természeti látványosságok, sokszínű kultúra, szuper nyelvtanulási lehetőség és beszélő történelem – én ezek miatt választottam Waleset. Bár be kell, hogy valljam, kiutazásom előtt még minimális ismereteim vannak Aberről és az országról. Célom, hogy ezen változtassak a kint töltött 4 hónap alatt, és megosszam veletek tapasztalataim, élményeim, tanulságaim és esetleges csalódásaim. Köszönöm, hogy elolvastad ezt a rövid ízelítőt, és remélem, hogy segíthettem.

Ábel