11. blog – Élménybeszámoló (only in Hungarian)

A mai, 11. Aberystwythes blogomban megosztom veletek hivatalos Erasmus élménybászomolóm, mely egy olyan dokumentum, melyet kötelező beadnia minden Erasmus+ programon résztvevőnek tanulmányi útja után. Bár jegyet vagy pontot senki sem kap érte, úgy gondolom, érdemes lelkiismeretesen megírni, két okból: egyrészt, hogy megírása közben mi is feldolgozzuk, emésztgetjük a kinti élményeket, másrészt pedig aztért, hogy kötelességünket telejsítve hasznos visszajelzést adjunk a szervezőknek. Íme az én élménybeszámolóm, amit a PTE-nek írtam:

Az Erasmus+ program olyan mértékben része a köztudatnak az európai egyetemeken, hogy arról a legtöbb diák már hallott valahonnan. Éppen ezért már pontosan nem emlékszem, honnan szereztem tudomást az Erasmusról, de talán először akkor keltette fel az érdeklődésem, amikor a nővérem utazott Hollandiába cserediákként néhány évvel ezelőtt. Rendkívűl élménydús, tanulságos és érzelmekkel telített élmény volt számára az a fél év Leeuwardenben, így én is hasonlóra számítottam. Olyan országba akartam menni, amelyben az angol a hivatalos nyelv, hogy tovább fejleszthessem a nyelvtudásom anyanyelvűek megismerésével, illetve a környék esztétikai értéke is elsődleges volt számomra. Aberystwyth-ben mindkettő tényező jelen van, nem beszélve számos más előnyről, így arra számítottam, hogy sokkal jobb nyelvtudással, számos élménnyel, és kellemes belvárosi sétákkal, túrákkal magam mögött fogok visszatérni Magyarországra. Visszatekintve teljes mértékben teljesültek az imént említettek, de természetesen nehézségekkel is szembesültem a kint töltött négy hónap során. Az első néhány héten erős honvágyat éreztem, illetve az akkori kapcsolatomat is nehéz volt távolról fenntartani, továbbá a későbbiekben a vizsgákra tanulás és élmények közötti egyensúly megtalálása is sok stresszt és szorongást okozott. Szerencsére viszont már kiutazásom előtt elterveztem, hogy úgy fogok tekinteni erre a tanulmányi útra, mint kétoldaéú érmére; egyik fele a szórakozást, a flow élményt és a hedonista életmódot tükrözi, míg a másik a nehéz időszakokból való tanulás jelképe lesz. Természetesen egy ilyen gondolkozásmódot nem könnyű fenntartani, de úgy gondolom, egészen jól sikerült, és bátran ajánlom másoknak is, hiszen az biztos, hogy nem csupán felhőtlen élmények sokasága less az Erasmus. Ez nem lenne reális elvárás, és ilyen formában nem is nyújtaná a maximumot. Az önállósodás, javult önismeret, jobb kommunikáció és még számos más pozítív készség és tulajdonság csak nehézségek árán érhetők el.

Aberbe (Aberystwyth rövidítése) eljutni Pécsről elég hosszú, és általában drága út. A budapesti reptérről több brit városba is repülhetünk, ahonnan megközelíthető busszal és vonattal. A legtöbben Birminghambe szoktak repülni, amely nagyjából 3 órát vesz igénybe, ahonnan egy szintén 3 órás vonatúttal eljuthatunk Aberbe. A Birminghami vonatállomás és a reptér szerencsére 5 percre van egymástól, az Aberystwyth-i megállótól pedig a szállásunk elhelyezkedésétől függően 10-20 perc odasétálni, de busszal és taxival is közlekedhetünk. A repjegy nekem csomaggal együtt kb. 70 ezer Ft volt oda, vissza nagyjából 50 a Jet2 légitársasággal. A vonatút Aberbe Birminghamből 15-20 Font (7500-10000 Ft) kedvezménnyel (RailCarddal, amelyet az egyetemnél lehet ingyenesen igényelni 1 évre).

Számos helyen meg lehet szállni Aberben, a legtöbben egyetemi diákszállást választanak (student accommodation). Én is így tettem, a Pentre Jane Morgan nevű, lényegében családi házakkal kialakított környéken. Fél év 1950 Font volt (850-900 ezer Ft), vagyis pont nagyjából a támogatás mértéke. Összességében elégedett voltam a szállással, főképp a lakótársakkal; a magyar kollégiumoknál egyértelműen sokkal jobb volt, de persze jóval drágább is.

Az Aberystwyth Egyetem rengeteg lehetőséget biztosít a diákok számára. Száz százalékban elégedett voltam a tanárok hozzáértésével, hozzáállásával, módszereivel és segítőkészségével. Az campus jól felszerelt, tiszta, igényes, minden jól működik és tele van kényelmes helyekkel, ahol lehet tanulni, beszélgetni, pihenni. Mindkét kint felvett modulom (Psychology of Language és Psych of Counselling, Coaching and Mentoring) lehetőségett nyújtott a szakmai fejlődésre, tudásom bővítésére, és kellően gyakorlatiasak is voltak. Fejlődtek a kommunikációs készségeim, tudásom a konkrét területeken, javultam a csapatmunkában, és magabiztosabban, pontosabban kommunikálok angolul. Teljes őszinteséggel tudom azt mondani, hogy minden szempontból szinte tökéletes vagy tökéletes volt a kint felvett két modulom.

A helyi ESN society számos eseményt és lehetőséget biztosított számunkra: különböző programokon vettünk részt, túráztunk, buliztunk és várost néztünk, segítettek, ha bármilyen krédésünk volt, és ami a legfontosabb, hogy megismertük egymást, helyieket beleértve. Természetesen izgalmas élményt nyújt más Erasmusokkal együtt lenni, de a helyi kultúrát és nyelvet csak úgy ismerhetjük meg igazán, ha ottaniakkal is létesítünk és lehetőleg fenn is tartunk kapcsolatot. A mentorhálózatról kevés tudomásom van, mivel összesen egyszer találkoztam a kinti mentorommal. Az az egy találkozás viszont igen hasznos volt, a mentorom pedig nagyon segítőkész.

Nagyon szeretek várost nézni, így igyekeztem Aber belvárosában minél több időt tölteni, annak ellenére, hogy a kollégiumomhoz nem volt annyira közel (pontosabban lefele igen, de hazafele hegymászást igényelt). Napközben viszont közlekednek buszok, kb. másfél fontért utazhatunk A-ból B-be, és persze taxizni is lehet, amik éjjel-nappal működnek. Aber nem nagy város, de rendkívül sok lehetőséget rejt: rengeteg kocsmát, ahol finom helyi söröket ihatunk, kávézókat, mozit, kisebb és nagyobb boltokat, néhány szórakozóhelyet, és ami a legfontosabb: lenyűgöző látványosságokat, belvárost és tengerpartot.

Ha Magyarországhoz hasonlítjuk a megélhetési költségeket, összességében elmondható, hogy kint drágábbak a dolgok, de az élelmiszerek hasonló áron, gyakran olcsóbban is kaphatók. A közlekedés, mosás, az alkohol, a dohánytermékek és a szórákozás általánosságban borsos áron vannak, viszont az alapvető élelmiszerek a megfelelő boltban megvásárolva abszolút megfizethetők (Lidl, Tesco).

Összességében elmondható, hogy meghatározó élmény volt számomra az Erasmus, és bátran ajánlom bárkinek, de legfőképp azoknak, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat, önállósodni, tanulni mind elméleti és gyakorlati értelemben, illetve fejleszteni akarják a nyelvtudásukat és kommunikációs készségeiket, mindezt egy olykor nehéz, de rendkívül izgalmas, élvezetes és tanulságos élmény során.

Ui.: képek és tovább információ a kint eltöltött félévemről és tapasztalataimrül a Google Photos-on megtalálhatók: https://abeljulian.com/category/wales/. Link képekhez: https://photos.app.goo.gl/PS4UtNSWM3EMa58T9