10. blog – Campus: Sports és Arts Centre, Student Union (only in Hungarian)

Mint említettem, Aberystwyth lényegében két különálló, fő városrészből áll (legalábbis egy átlag egyetemista szempontjából): a belvárosból és a campusból. A mai blogom a campusról fog szólni, az egyetemi szállásokat leszámítva, melyekről 9. posztomban írtam.

A Pentre Jane Morgan (PJM) a legtöbb férőhellyel rendelkező student accomodation, melyet összeköt egy híd a főút felett, elvezetve az egyetem épületeihez: a különböző intézetekhez, az Arts Centre-hez, könyvtárhoz, a Student Unionhoz (SU), és kicsit tovább sétálva a Sports Centre-hez.

Alább csatoltam képeket, de aki szeretne többet látni, annak javaslom a “Virtual Campus Tour” videó megtekintését az egyetem oldalán.

A Student Union az egyetlen kocsma, amely a Campuson található, és nem kell hozzá lemenni a városba. Ennek ellenére én az év elejét leszámítva nem láttam ott sok embert, gyakran pénteken és szombaton is teljesen vagy szinte teljesen üres. Persze vannak olyan napok is, amikor többen vannak, vagy tele van, de logikai összefüggést a tömeg és az adott időszak között nem igazán vettünk észre (de biztosan van). Megtalálható a helyen 3 billiárdasztal, kényelmes fotelek és székek, mini Starbucks, rendelhető gyorskaják, valamint csapolt és üveges sörök, illetve egyéb alkoholos italok. Ugyan ebben az épületben van egy kis bolt is alapvető élelmiszerekkel, édességekkel, írószerrel és egyebekkel. Van két nagy mosdó, előadóterem és egy nagy társalgó.

Az Arts Centre épülete rendkívül szép belső térrel rendelkezik, igényes szuvenírbolttal, kávézóval (ahol söröket, cydereket és süteményeket is lehet venni), kiállítással, előadóteremmel, és a városi árakhoz képest igen megfizethető, finom ételekkel (6-7 Fontért). Rendezvényeket is szoktak itt tartani, év elején majd ide kell jönnötök bizonyos tájékoztatókra, programokra.

Az Arts Centre és az SU mellett egy könyvtár is megtalálható, melyről egy későbbi posztban fogok bővebben írni. Tovább haladva intézetek különböző épületeit láthatjuk, míg a Sports Centre-hez nem érünk, ahol található egy nagy sportpálya, melette pedig egy nagy épület konditeremmel, uszodával, szaunával és falmászóteremmel, illetve egyéb edzéseket is szoktak tartani különböző termekben. Ezek a szolgáltatások többnyire igen megfizethetők, a konditerem, uszoda és a falmászóterem pedig benne vannak a kolesz árában. 🙂 A későbbiekben fogok még részletesebben írni a témáról.

Az épületek jól felszereltek, igényesek, az emberek segítőkészek. Minden közel van egymáshoz. Összességében úgy gondolom, nagyszerű campusa van az Aberystwyth egyetemnek, és megtalálható minden, amire szükségünk lehet.