13. blog – The Psychology of Counselling, Coaching and Mentoring (Only in Hungarian)

Mint ahogy korűbbi posztjaimban említettem, 2 tárgyat vettem fel az Aberystwyth University-n: The Psychology of Counselling, Coaching and Mentoringot, és a Psychology of Language-et. Mindkettő kitűnő minőségi modul volt. Mai posztomban kicsit az elsőről (mostantól: CCM) fogok beszélni.

A CCM harmadéves, kötelezően választható modul, vagyis a kinti diákok általában vagy ezt, vagy egy másik, biológiával kapcsolatos mdult szoktak felvenni. Nagy a túljelentkezés a CCM-re, de úgy gondolom, ha érdekel minket a pszichológián belül counselling (magyarul: tanácsadás), a coaching vagy a mentoring, és szakmai és személyes fejlődésre is vágyunk, mindenképpen érdemes jelentkezni rá. A tanár rendkívül segítőkész, kedves és profi volt. Bármikor feltehettünk kérdéseket az anyag és az órák kapcsán, melyből heti kettő volt: egy lecture és egy practical (ami lényegében a seminar szinonimája).

A lecture egy 50 perces óra volt, mely során egy dia segítségével a témák elméleti hátterébe kaptunk bevezetést, majd a practical alatt gyakorolhattuk néhány elmélet gyakorlatba ültetését. Azonban ez az óra egy szakember (pszichológus, coach vagy mentor, illetve általánosságban segítő szakmák) munkájába való betekintésen kívül számos más előnyt is nyújtott: megoszthattuk egymással problémáinkat, és kommunikációs technikák gyakorlásával segíthettünk egymásnak. Gyakoroltunk olyan skilleket, melyek elengedhetetlenek bármely segítő szakmában: active listening, paraphrasing, questioning, és még sok más. Ezek a gyakorlati órák egy kis csoportban zajlottak, ahol kettesével gyakoroltuk a fent említett skilleket, és a tanár közben készséggel segített, rávezető kérdéseket tett fel nekünk is kiegészített minket, amikor szükséges volt. Különböző technikákat is alkalmaztunk e közben, pl. a wheel of life-ot, mely életünk különböző területeinek értékeléséből és azoknak fejlesztésére való stratégiák kidolgozásából áll.

A kurzus végén be keleltt adni egy 5000 szavas portfóliót, mely az anyag elméleti hátterének önálló feldolgozásáról szólt. Ez valóban hosszú szöveg, de hozzá kell tenni, hogy ha időben elkezdjük, kitűnően teljesíthető :). Szigorúan volt véve az APA7 használata, különösen a közvetlen bizonyítékok alkalmazása az esszében, tehát nem a tankönyvekre való hivatkozás (persze alkalmanként ezt is meg lehetett tenni). Ez nehéz feladat volt, de rendkívül sokat adott hozzá a modulhoz. Az értékelés nagyon részletes volt, a tanárunk alapos építő kritikát csatolt a portfóliónkhoz.

A félév során volt még egy teljesítési feltétel az ottléten és a portfólión kívül: a heti reflexiók a gyakorlati órákra (weekly reflections). Ezek 2-300 szavas naplóbejegyzések voltak, melyek a személyes és szakmai fejlődésünket szolgálták (itt természetesen nem kellett alkalmazni scientific referencinget). A modulzáró portfólióban ezeknek a heti bejegyzéseknek a segítségével egy hosszabb személyes reflexiót is keleltt írni a félévről.

Összességében úgy gondolom, hogy rengeteget adott ez a modul, és gyakorlatilag hibátlan volt. Mind szakmailag és személyesen sokat fejlődtem alatta, és e mellett értékes beszégetéseket is lefolytattunk közösen, értékes kapcsolatokat kialakítva.

További részletekért a modulról kattints ide.