14. blog – The Psychology of Language modulról (only in Hungarian)

Két modult (vagyis komplex kurzust) vettem fel az Aberystwyth egyetemen, ezek közül most a Psych of Language-ről fogok írni röviden.

A CCM (Psych of counselling, coaching and mentoring) modulhoz hasonlóan a Psych of Language is szuper választás volt. Heti egy elméleti órából állt, illetve 1 practicalból (szeminárium). Az elméleti órákon olyan témákról tanultunk, mint a nyelvelsajátítás alapjai (language acquisition), a nyelv egységei (units of language) és szociolingvisztika. A nyelvészet alapjaiba is betekintést nyertünk, de a modul lényege a pszicholingvisztika alapjainak elsatáítása volt.

A practical órán megtanultuk, hogyan tudjuk használni az online Blackboard nevű felületet, ahova később a teljesítéshez szükséges 2 ún. blog posztot kellett megírnunk (plusz egy próba/gyakorlás gyanánt). Ezek 1500 szavas irományok voltak, amikben a modul során tanult tudás segítségével kellett olyan feladatokat teljesítenünk, mint például Trump zagyva beszéde. Ez a két poszt 30%-át tette ki a végső eredményünknek.

A másik 70% volt a munkánk oroszlánrésze, mely során kis csoportokban (mi 3-an voltunk) kellett wikipédia cikk formátumában arról írnunk tudományos szöveget, hogy hogyan segítenénk a walesi kormánynak növelni a awalesiül beszélők számát. Talán kissé erőltetett cél, hogy 2050-re a jelenlegi 300 ezerről 1 millióra akarják növelni a walesül beszélőket, de maga a gyakorlat nagyon hazsnos volt és érdekes.

Két tanár tanította ezt a modult, melyek közül mindketten kedvesek voltak és jó szakemberek. Érdekes beszélgetéseket tudtunk velük lefojtatni különböző nyelvészettel és pszicholingvisztikával kapcsolatos témákról, mint például a kétnyelvűségről (bilingualism), mely a modul fő témája volt.

Összességében elmondható, hogy jó döntés volt ezt a modult választani, és különösen azoknak lehet hasznos, akik érdeklődnek a nyelvek, a nyelvészet és a pszicholingisztika iránt. További információért a kurzusról kattints ide. Köszönöm, hogy elolvastad a cikket.