2. blog – Első néhány nap Erasmuson Aberystwythben: Mire számíts (only in Hungarian)

Másfél, rendkívül eseménydús hét telt el a tanulmányi út kezdete óta. Miután landoltunk Birminghamben, egy csoport nemzetközi diákkal együtt elvitt az egyetem ingyenesen Aberystwythbe távolsági busszal. Biztosan ti is észrevettétek, hogy bármely országról van szó, a turisták mindig azzal kezdik, mennyire kedvesek az emberek. Ha ez igaz is, Walesben különösen jóindulatú és segítőkész mindenki, tehát itt sokszorosan meg fogjuk tapasztalni ezt a kedvességet. Nagyjából 3 óra volt az út a reptérről a koleszig, ahol mindenkit egyesével elkísértek a saját lakóhelyéhez, nem beszélve az ajándék ropogtatnivalóról és kis csomagról, amit kaptunk. Bármilyen kérdésünk volt, a segítők készséggel válaszoltak olyan részletesen, ahogyan csak tudtak. És ugyan ez igaz az egyetemen, a városban, boltokban és vendéglátóhelyeken is.

Aber (Aberystwyth becézve), egyetemváros révén, rendkívül soknemzetiségű. A világ minden tájáról tanulnak itt emberek, de ha angolokkal akarunk találkozni, hogy fejlődjünk a nyelvben, azzal sem lesz probléma. A helyiek nagyrésze nem walesi, hanem kevert brit akcentussal beszél, tehát a nehezen érthető tájszólás miatt sem kell aggódni (amely egyébként közel sem olyan erős, mint például a skót vagy az ír). Ennek ellenére persze nem könnyű mindig az anyanyelvűeket megérteni, mert gyorsan beszélnek, rengeteg kifejezést használnak és rövidítenek, viszont ezt hamar meg lehet szokni. Ha viszont walesiekkel szeretnénk beszélni, és esetleg a walesi nyelv is érdekel bennünket, annak sincs akadálya. Egyre kevesebben beszélik a nyelvet, de akik igen, azok általában nagyon lelkesek és szívesen mesélnek a kultúrájukról, nyelvükről, illetve ingyenesen fel tudunk venni nulláról induló nyelvkurzust is.

A város apró, de nagyon szép. Természetesen találni érdekességeket a belvárosban is, már az itteni építészeti stílus, utcák, terek és növények is mások, de a legfőbb és legkedveltebb látványosság a tengerpart. Nincs meleg így ősszel (12-18 fok között mozog napközben, mióta itt vagyok), sokat esik, de ez nem állítja meg az embereket a fürdésben. Főképp melegebb napokon látni néhány embert úszni, SUP-ozni, stb., de persze ne egy nyári strandot képzeljünk el. A tanév alatt szezonálisabb tevékenység a túrázás a környező dombokon, melyekről gyönyörű a kilátás a városra és a tengerpartra. 

Na de mi a helyzet a szórakozóhelyekkel, kocsmákkal, bulikkal? Azt kell tudni, hogy az Egyesült Királyságban Aberben van arányosan a legtöbb kocsma: 53, egy négyzetmérföldön (igen, valamiért mérföldet használnak itt, erre majd kitérek), amely gyakorlatilag a belváros területe. Hozzá kell tennem, hogy ez afféle szóbeszéd, hivatalos infót nem találtam róla. A lényeg az, hogy egy egyetemvárosról van szó. Méretéhez képest rengeteg lehetőség van bulizni, iszogatni, ismerkedni, egy kávéval vagy bármilyen itallal kikapcsolódni. Év eleje van, ilyenkor vannak az úgynevezett “freshers” bulik, amelyekre belépődíj van (10-20 font). Én nem voltam egyen sem, inkább a kocsmákat próbáltam ki, viszont az év eleje azt is jelenti, hogy bőven van élet a városban, és úgy tudom, ez év közben sem változik sokat.

A lakhatási lehetőségekről és a város másik részéről (gyakorlatilag ketté van osztva), az egyetemről, illetve az árakról írok a következő héten. Ezt követően részletezni fogok egyéb dolgokat, érdekességeket, fontos tudnivalókat.