3. blog – Egyetem, árak, egyebek (only in Hungarian)

Éppen 3 hete vagyok Aberystwythben, és egyre kényelmesebb, otthonosabb itt lenni. Természetesen embere válogatja, hogy milyen könnyen illeszkedik be új helyeken, illetve mennyire hajlamos a honvágyra, de úgy gondolom, ennyi idő alatt a legtöbben már hasonlóan fogtok érezni. Mivel mindenki nagyon kedves és nyitott, nem nehéz az ismerkedés. Az egyetem számos programot rendez, különböző societykbe és sports clubokba lehet csaklakozni, ha érdekel egy téma, tevékenység vagy sport, és szeretnénk megismerni hasonló érdeklődésű embereket.

Harmadik posztomban folytatom az “alapok” kifejtését, amik esetleg segíthetnek eldönteni, hogy hova jelentkezzetek Erasmusra. Bár az egyetem és a kinti kurzusok minősége nem az egyetlen fontos tényező a választáskor, mindenképpen érdemes körbenézni, milyen órákat vagy modulokat lehet választani a szakotokon, illetve hogy mi a diákok véleménye a kinti oktatásról. Az eddigiek alapján úgy gondolom, hogy az Aberystwyth University egy remek intézmény: az itt dolgozók segítőkészek, az intéznivalók egyértelműek, az órák jól strukturáltak és jók a tanárok. Én két modult vettem fel pszichológia szakon, a Psychology of Language és a Psychology of Counselling, Coaching és Mentoringot. Fontos tudni, hogy itt nem kurzusok, hanem modulok vannak, amik általában heti több tanórából állnak, ami lehet elméleti, gyakorlati, labor vagy akár mentorálás is. Gyakran különböző gyakorlati feladatokat adnak fel, például személyesen kell reflektálni az egyik gyakorlati órára, vagy olvasni, írni kell valamit. Ez tehát azt jelenti, hogy általában egy modult nehezebb elvégezni, mint egy kurzust otthon, így ezzel érdemes kalkulálni. Én eredetileg 3 modult vettem fel, de a Psychology of Humourt leadtam, mivel rengeteg munkát kellett volna elvégeznem az otthoni tárgyakkal együtt, ami elvenné az időt a másik két modulra való készüléstől, ismerkedéstől, az itteni kultúra felfedezésétől (amikről úgy gondolom, ugyan olyan fontosak, mint az egyetemi tanulás, ha nem fontosabbak). Továbbá ha motivált vagy a tanuláshoz, érdemes olyan modult felvenni, ami az otthoni szakodon nincsen. Sokan el akarják ismertetni az otthoni kurzusaikat kintiekkel, ami szintén jó megoldás lehet, de ha igazán ki akarjátok használni az ittlétet, több értelme van szabválként elismertetni egy kinti érdekes, különlöges vagy hasznos tárgyat.

Biztosan sokatokat érdekelnek az itteni árak. Nagyon vegyes, hogy mi mennyibe kerül. Van, ami drága, megfizethető vagy akár kifejezetten olcsó. Itt is észrevehető drágulás a korábbi árakhoz képest, de közel sem annyira, mint otthon. Érdekes azt látni, hogy a legtöbb élelmiszer olcsóbb, vagy legalábbis ugyan annyiba kerül, mint otthon. A legismertebb boltok itt a Tesco, Lidl, Spar, CK és a Marks and Spencer. Ha korrekt minőségű dolgokat szeretnétek venni mefizethető áron, Lidlben és Tescoban érdemes nagyrészt vásárolni. A lényeg, hogy ha körbenéztek, tudtok találni olyasmi áron vagy akár olcsóbban termékeket, mint otthon, így az alapvető élelmiszeken nem érdemes aggódni. A szórakozással más a helyzet, kifejezetten drága az alkohol, kávé, az ételek, desszertek. Egy korsó sör a legolcsóbb helyeken nagyjából 1,5-2 font, de az sajnos olyan is. Kicsit drágábban már jobbakat lehet kapni, de az átlagár nagyjából 4 Font jelenlegi tudomásom szerint  (viszont hozzá kell tenni, hogy nagyon finomak is). 5-6 Fontos sör sem ritka, ennyibe kerülnek az igazán jó, különlegesebb, esetleg walesi sörök. Egy cappuchino nagyjából 2-3 Font, sok helyen 3-4, és vagy Starbucksos, vagy gyenge az otthoniakhoz képest. Egyébként rengeteg “mini Starbucks” van a campuson, a legtöbb egyetemista oda jár. Ami még drága, az a mosás: kb. 4 Font szárítással együtt, tehát majdnem 2000 Forint jelenlegi árfolyam szerint. A lakhatás (saját szoba, házakban lakunk 5-6-an, rezsi az árban) 2000 Font volt a szemeszterre, ami drága, de az Erasmusos ösztöndíj éppen fedezi, sőt, nagyjából 100 Font meg is marad belőle (a lakhatásra ki fogok térni részletesebben egy későbbi posztban). A lényeg, hogy nem olcsó itt a megélhetés, de azon nem kell aggódnunk, hogy étel és ital nélkül maradunk, mert a boltokban rengeteg a megfizethető termék.

A város kapcsán még érdemes megemlíteni, hogy a belváros/tengerpart nagyjából 15-20 perces séta a campustól. Tulajdonképpen két fő részre lehet osztani a várost egy átlagos egyetemista szemportjából: Penglais (városrész neve), ami a hegyen van, a campus, koli és néhány bolt van itt, illetve a belváros, ahol kocsmák, éttermek, szórakozóhelyek, kávézók és a tengerpart található.

A későbbiekben fogok még mesélni a városról és az itteni helyekről, a közeli séta/túraútvonalakról, illetve sok más fontos tudnivalót, érdekességeket, tippeket fogok megosztani az Egyesült Királyságról, Walesről, az itt beszélt angolról és walesiről is. Remélem segíthettem. Sok sikert kívánok a tanulmányaidhoz, Erasmus tanulmányi utadhoz