15. blog – Egyéb környékek Aberben (only in Hungarian)

A legtöbb szépségéről híres várost belvárosáról és központjáról ismerjük, ahogy ez Aberrel (Aberystwyth röviden) is így van. Azonban hozzá kell tenni, hogy ha itt akarunk lakni fél vagy egy évre, érdemes ismerni egyéb helyeket is, nem csak esztétikai, de praktikai okokból is. Ebben a cikkben néhány ilyet fogok megosztani veletek.

Ahogy korábbi blogomban erről már írtam, Aber két fő városrészre osztható egy átlagos egyetemista nézőpontjából: belváros+tengerpart és a campus és környéke. Lent a tenger, a belváros, ahonnan egy kb. 20 perces séta feljutni az egyetem épületeihez és a koleszok (pontosabban: student accomodations) többségéhez. Ezen a környéken, a Cwrt Mawr felett (a legolcsóbb student accomodation) található egy CK’s nevű bolt, ahol alapvetően élelmiszert lehet kapni, de néhány írószer is kapható, meg persze nasik, alkohol és dohánytermékek. Fontos megemlítenim, hogy bár ez a bolt közel van – és így ebben rejlik legfőbb, vagy talán egyetlen előnye is -, de elég drága és sok a gagyi termék, kaja.

Aberystwyth | CKs Foodstores

Ugyan ebben az épületben egy posta is van, közvetlenül mellette pedig egy Subway. A Subway-el szemben egy Fish&Chips hely is található, ahol nagyjából 9-10 fontért tudunk egy nagyon nagy adag fish&chips-et venni. A Subway-ben is hasonló ára van egy jóllakásnak (vagy éppen a rosszullétig evésnek).

Ez a környék semmi különöset nem nyújt, de hasznos ismerni, hiszen a legtöbb koleszhoz közel van, és egy teljes bevásárlást is megejthetünk itt, illetve megebédelhetünk, csomagunkat feladva. Kizárólag ebben a sorrendben.

De ha kicsit tovább nézelődtök a környéken, talán rájöttök, hogy mégsem teljesen igaz, amit mondtam. Bár innen felfelé (piros nyíl) egy lakóövezet látható, egy rövid séta után gyönyörű völgyeket láthatunk, bárányokkal (keress rá angolul, mi az összefüggés a bárányok és a walesiek között) és eszméletlen naplementével (nincs képem, menj el megnézni. Ide nem jönnek sokan :)). A fekete nyíl irányába eljuthatunk Aber legkevésbé ismert részére, ahol további boltok és lakóövezet található, de ha alaposabban körbenézünk, további érdekességekkel is találkozhatunk, mint például a Black Lion nevű szuper kis kocsmával.

Ezen a környéken én sem néztem körbe alaposan, de azt gondolom, errefelé is érdemes sétálgatni, hiszen nem feltétlenül a legismertebb részek a legjobbak.

És végül egy tipp: köztudottan fárasztó és unalmas séta a campustól a belvárosba sétálni, különösen visszafelé. Azonban van egy út, ami sokkal szebb látványt nyújt, a főútat elkerülve. Ennek a pontos irányát nem tudom elmagyarázni, de mindenképpen kérdezzetek utána, ha ott vagytok!

Illetve hozzá szeretném adni, hogy természetesen ennél sokkal több része van Abernek. Nyilván is csak a fő részeket ismerem, de összességében jó tanácsnak tartom, hogy nézzünk körbe minél több környéken, ami érdekes lehet, a környékbeli kisvárosokkal egyetemben, mint például New Quay (Ejtsd: key), ami egy 1 órás buszúttal megközelíthető:

Welcome to New Quay

A lényeg ennyi. Köszi, hogy elolvastad a cikkem.

Aberystwyth Pubs Guide: Llanbadarn - Black Lion