4. blog – Tudnivalók az itt élésről, nyelvről (only in Hungarian)

Aberystwyth az Egyesült Királyság része, azon belül Waleshez tartozik. Ez azt jelenti, hogy tágan értelmezve Európa része, de természetesen felfedezhetők kulturális különbségek nem csak Magyarországhoz, de Európához képest is. Ebben a cikkben ezeket szeretném kifejteni, praktikus dolgokat és érdekességeket beleértve.

Az egyik legfontosabb, amit már biztosan tudsz, hogy az Egyesült Királyságban bal oldali közlekedés van. Ha Erasmusra jössz ide, valószínűleg autó nélkül fogsz közlekedni, de gyalogosként is érdemes fejben tartani és felkészülni erre a kisebb változásra. Talán elsőre szokatlan lesz, hogy a másik irányba kell nézni először, amikor átkelsz az úttesten, de persze hamar meg lehet szokni. Az autósok egyébként alapvetően kedvesek, de óvatosan kell közlekedni, mert azért itt sem mindenki veszi szigorúan a szabályokat. 🙂

Az angoloknak és un block a UK-ben élőknek vannak furcsa szokásaik, amik a legtöbbször régi időkből fennmaradt, mára feleslegessé vált módszerek a dolgok megoldására. Ilyen például, hogy sok helyen külön csap van a forró és hideg vízhez, így normális hőmérsékletű vízre nem érdemes számítani, maximum néhány másodpercig, amíg nem melegszik fel teljesen a víz. Ez azért alakult így, mert régen a melegvizet a házban, egy tartályban tartották, és csak a hideg víz volt friss, így ivásra alkalmas. De ennél persze jelentősebb dolgok is vannak, amiről tudni kell, például a metrikus és a birodalmi számolási rendszer (metric vs imperial system) keveredése. Hivatalosan a 20. század második felében az Egyesült Királyság átvette a metrikus rendszert, de a gyakorlatban vegyesen használják ma is: mérföldet használnak kilométer helyett, de a súlyt kilóban számolják, a magasságot pedig ki így, ki úgy – de nagyrészt sajnos lábban. Sör és tej mérésére szintén vegyesen használnak pint-ot (kb. 5,5 liter) és litert, de általában a tejre vagy más italokra mindkét mértékegységet kiírják.

Szintén fontos különbség van az anyanyelvi és a nem anyanyelvi angol között. Nem (feltétlenül) helyességben vagy szépségben, hanem kifejezések, sebesség és kiejtés tekintetében. Ha még nem beszéltél sokat anyanyelviekkel, akkor lehetséges, hogy nehéz lesz megérteni az elején az anyanyelvűeket, de idővel persze egyre könnyebbé válik. A lényeg, hogy az Egyesült Királyságban rengeteg akcentus van, és ha Aberystwythbe jössz, nagyrészt kevert brit és enyhe walesi akcentussal fogsz találkozni, de túlnyomó részt az elsővel (sokan jönnek ide tanulni Angliából). A szavak gyakran összefolynak, ahogy beszélnek, illetve a hanyagabbul beszélők kihagynak mássalhangzókat a mondatokból. Szavak és kifejezések tekintetében is van változás. Apró, de számomra megdöbbentő különbség például, hogy hi, hello, és egyéb alapvető, nemzetközileg ismert angol köszönések helyett az emberek többség “hiya”-val és “(you) alright”-tal köszön. A “you alright” “you” nélkül is használható, és bár úgy tűnik, kedved iránt érdeklődik, egyszerű köszönés. Ha valaki így köszön, szimplán ismételd meg te is, és ha valóban érdeklődik felőled, meg fogja kérdezni, hogy vagy (vagy te). Hasonló érdekesség a “cheers” használata, ami lényegében egy laza változata a köszinek.

És persze az amerikai és brit közötti különbségek is élnek, de persze a britek/walesiek ugyan úgy értik általában az amerikai kifejezéseket is. Fries helyett chips, chips helyett crisps, de a másodikat nem követi mindeki. A Walesben beszélt angol és brit angol között lényeges különbség nincs (legalábbis itt), és walesiül sem szükséges tudni az itt éléshez. Ettől függetlenül beszélnek walesiül, csak kevesen, és ezen változtatni is akarnak (az állam célja 2050-re elérni az 1 millió walesiül beszélőt). A hirdetések, a menük, és szinte minden a városban angolul és walesiül is ki van írva, de vannak dolgok, amiknek csak walesi neve van, például utcák, folyók, stb.

Rengeteg ehhez hasonló apróság van, amik előbb-utóbb úgyis kiderülnek, biztosan nekem is sok félreértés és tanulás van még hátra. Érdemes minimálisan felkészülni: az, hogy ezt olvasod talán elég is, de ha érdekelnek a dolgok alaposabban, belinkelek 1-2 érdekes forrást a különbségek megismeréséhez. Remélem tudtam segíteni. Legközelebb kitérek a környéki látványosságokra, képeket is posztolok. Szép napot és sok sikert az erasmusra való jelentkezéshez!

Linkek:

Brit szlengek köszönésre: https://letslearnslang.com/british-slang-for-hello/

Top 10 Things In British Culture Impossible to Explain to Non Brits: https://www.youtube.com/watch?v=bsxLFZPODsg

The DON’Ts of Visiting Wales: https://www.youtube.com/watch?v=ipe8DGKGkjs