8. blog – Aberystwyth egyetemi szállásai: PJM és a többiek (only in Hungarian)

A mai posztomban kifejtem, milyen egyetemi szállások/koleszok közül lehet választani, ha az Aberystwyth Egyetemre jöttök tanulni. A választható helyek közül sok privát, de most az egyetem “hivatalos” szállásait fogom röviden bemutatni, illetve leírom – néhány képpel keigészítve – milyen az én koleszom.

Ahogy a korábbi posztjaimban is említettem, a Pentre Jane Morgan (röviden PJM, mindenki így hívja) nem egy átlagos kollégium, ami épületblokk(ok)ból áll össze, hanem egy külön környék/terület házakkal.

Pentre Jane Morgan, Aberystwyth - 46 Reviews by Students

Minden házban 5-6 ember lakik, amelyben van egy konyha/étkező/társalgó, 2 fürdőszoba wécével, raktárszobák, illetve mindenki saját hálóval rendelkezik. Az említettek miatt ez a legcsaládiasabb szállás, így ha szerencsések vagyunk a lakótársakkal, nagyon kellemes és barátságos lesz a hangulat a házban. Persze nem lesz (valószínűleg) tiszta, rendezett vagy produktív, de ez már másik kérdés.

A többi koleszről nem mondhatóak el az említettek. A FFerm Penglais (förm pengláisz), vagyis a PJM melletti, jóval drágább szállás bár saját mosdóval, wc-vel és fancy-bb külsővel rendelkezik (meg még mivel nem), a családias hangulatot nem adja meg, mivel blokkokból áll. Nagyon modern épületek, kellemes utacskákkal, lámpákkal és környékkel, de a blokk az blokk.

Find Student Accommodation Fferm Penglais , Aberystwyth | UCAS

Már akit ez érdekel. De ha nem is a külső, az ár valószínűleg fog. Míg a PJM 108 Font hetente, a Fferm 150. Részletekért kattints ide.

Az út másik oldalán találhatók az egyetem épületei, illetve két másik szállás: Rosser és Cwrt Mawr (Kúrt Máur… kb…). A Cwrt Mawr a legolcsóbb szállás, és így nyilván a “legalapabb” is. Azt persze hozzá kell tenni, hogy a magyar koleszokhoz képest fényévekkel jobb, saját szobád van, van hely a konyhában, van elég hűtő, stb. A Rosser a Cwrt Mawr mellett van, és hasonló blokkokból áll össze, de a legnagyobb különbség küztük, hogy a Rosserben saját fürdőszobája és wc-je van mindenkinek.

(Fent: Cwrt Mawr, lent: Rosser)

Cwrt Mawr Price Band 1 : Study With Us , Aberystwyth University

Rosser : Study With Us , Aberystwyth University

A legtöbb university accomodation a campuson helyezkedik el, tehát igen közel van az egyetemhez, de a város fele elindulva látni fogunk egy nagyon szép, régi épületet, amit Pantycelyn-nek (Pentikelin) hívnak. Ez is a szállások közé tartozik, viszont a walesiül beszélők vagy tanulók/gyakorlók számára van fenntartva. A városban többnyire privát szállások, lakások találhatók, amikre talán szintén érdemes ránézni. A seafronton is található third-party accomodation, ha az kelti fel az érdeklődésünket, természetesen az átlag árnál kicsit drágábban.

Aberystwyth | Marine Seafront Hotel

De visszatérve a PJM-hez: nem csak azért posztolok és beszélek róla a legtöbbet, mert itt lakom jelenleg, hanem azért is, mert ez rendelkezik a legtöbb férőhellyel (így ide a legesélyesebb bejutni), és véleményem szerint ár/érték arányban is ez éri meg a legjobban. Ha időben jelölitek meg a PJM-et első helyen, biztosan bekerültök.

De most jöjjenek a hátrányok, mert természetesen van az is, bár úgy gondolom, nem sok. A fűtéssel voltak problémák, de amint szóltam, azonnal megjavították. Nem mondanám, hogy a legmelegebbek a szobák, de aki szeretné, kérheti, hogy jobban fűtsenek a radiátorok (ez inkább brit dolog, mint spórolás). Ezt leszámítva nem gondolom, hogy van más lényeges probléma. Ahogy említettem a brit kulturát érintő posztomban, az Egyesült Királyságban sokszor szeretnek két külön csapot kialakítani a meleg és a hideg víznek. Ez annyi kellemetlenséget jelent a fürdőszobában, hogy nagyjából 10-20 másodpercünk van kezet mosni langyos vízzel, utána forró lesz, és szétégeti a kezünket. Vagy választhatjuk a hideget is. Kinek mi. De nem gondolom, hogy ez jelentős probléma lenne, akármennyire furcsán is hangzik. It is what it is!

Azt is hozzá kell tennem, hogy bármilyen kis, közepes vagy nagy hiba felmerül a lakásban, a maintenance rövidesen kijön és készséggel megoldja. Gyorsan dolgoznak és nagyon kedvesek, és természetesen az árba beletartozik, hiszen az egyetem tartja fenn a szállásokat (a városban elhelyezkedő bérelt lakásokkal szemben!).

Összességében elmondható, hogy az egyetemi szállások tök jók Aberben, viszont nem olcsók (az erasmusos támogatás éppen elég egy félév kifizetésére, vagy marad kicsi, vagy ki kell egészíteni, a választott szállástól függően). Ha családias, középárú, korrekt koleszt szeretnénk, ahova biztosan bejutunk, a PJM-et javaslom.

PS Ha mázlid van, akár tengerre néző szobát is kapahtsz… de ebbe azért nem élném bele magam.

További képek a környékről (köszönet Márknak)