7. blog – Tanácsok jelentkezéshez és egyéb száraz intéznivalókhoz (only in Hungarian)

Számomra talán az egyik legidegesítőbb és legfárasztóbb része az Erasmusra való jelentkezésnek a papírmunka volt, nem a tanulás vagy a jó jegyek megszerzése. Ha jelentkezel csereprogramra, rengeteg papírt kell majd kitölteni, és bár ezeknek a részleteire már nem emlékszem pontosan, ebben a rövid posztban megosztok veletek néhány általános tanácsot a sikeres és stresszmentes jelentkezéshez.

Először is nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az összes időponttal, és lehetőleg emlékeztetőket is állítsunk be hozzájuk, vagy írjuk fel őket a naptárunkba, minden fontos részlettel együtt. Gondoljunk arra is, hogy sok mindenhez előzetes papír vagy igazolás kell, amik gyakran elhúzódhatnak.

Koncentráljunk a lényegre, és ne aggódjunk olyan dolgokon, amik nem számítanak a felvételhez. Ezek közé tartozik a tanári ajánlás, a motivációs levél és CV. Ezek szükséges dokumentumok, de a tartalmuk valójában nem jelentős. Írjuk meg őket korrekt módon, de a részleteken nem érdemes aggódni, hiszen csak a pontok döntik el, bekerülünk-e valahova (átlag, nyelvvizsgák, egyéb tevékenységek).

Azt is tudom tanácsolni, hogy minden tájékoztatóra és felkészítőre menjünk el. Sok részletre kell figyelni a jelentkezéskor, és az ittlét sem könnyű mindig (az általános vélekedéssel ellentétben), így van mire felkészülni. A csereprogramon eltöltött pszichés nehézségekre az Interkulturális tréning készít fel, amire szintén érdemes elmenni (fogtok e-mailt kapni róla).

De ami talán a legfontosabb, hogy bármi kérdésünk van, vegyük fel a kapcsolatot az ügyintézőkkel, segítőkkel, tanárokkal. Ha valamit nem értünk, nem érdemes a többi diáktól kérdezgetni a részleteket, mert az egyetemen dolgozók sokkal jobban ismerik a rendszert. Az a dolguk, hogy segítsenek, tehát nem kell izgulni, hogy túl sokat vagy hülyeséget kérdezünk. Nekem mindig hamar válaszolnak, és segítőkészek is, readásul Teamsen nagyon egyszerűen lehet kommunikálni (én itt javaslom a kérdések feltételét). Attól függően, hogy melyik szakon vagytok, más koordinátorokkal kell felvenni a kapcsoaltot, de Buda Réka és Hitre Panka mindenben tudnak segíteni. Én pszichós vagyok, Putz Ádám a kari (intézeti) koordinátorom, így bizonyos dolgokat neki kell aláírnia a dokumentumaimban. De más tanárokkal is felvehetjük a kapcsolatot, vagy diákokkal, akik esetleg voltak ugyan ott Erasmuson, ahol mi (valószínűleg te is így találtad meg a blogomat, szóval ezt már tudod :)).

A lényeg, hogy írjunk fel magunknak minden határidőt, koncentráljunk a valóban fontos felvételi kritériumokra, menjünk el a tájékoztatókra, és kérjünk bátran segítséget az ügyintézőktől, tanároktól. Sok sikert kívánok nektek a jelentkezéshez és az Erasmushoz!